Odlomak

Specifičnosti postoperativne nege ovih bolesnika su brojne intervencije koje medicinska sestra mora obavljati svakodnevno. Samo neke od njih su procena stanja svesti, aplikovanje propisane terapije, praćenje vitalnih parametara, kontrolisanje zenica, praćenje bilansa tečnosti, sprovođenje nege kože i sluzokože i mnoge druge. Jedna od specifičnosti na koju se posebno obraća pažnja jeste prepoznavanje povećanja intrakranijalnog pritiska, te i prevencija istog. Bolesnik može biti u velikom riziku ukoliko medicinska sestra svoje dužnosti ne obavlja savesno i stručno, dakle, ona mora biti dovoljno edukovana. (17)
Značaj ovog rada odnosi se ne samo na procenu znanja medicinskih sestara, već i na eventualne nedostatke koje bi trebalo ispraviti. Motivi za pisanje ovog rada jesu istraživanje i sticanje novih saznanja na polju zdravstvene nege u hirurgiji i to neurohirurgiji. (17)
Biće reči o samim tumorima mozga, njihovim kliničkim simptomima i znacima, dijagnostifikovanju i lečenju istih. Ipak, ono na šta se stavlja poseban akcenat jeste postoperativna zdravstvena nega bolesnika sa tumorom mozga.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari

Click to access the login or register cheese