Proizvodnja biljaka u zaštićenom prostoru
Objavio DJOKO MEKLAUD 27. mart 2024.
Objavio studenti.rs 26. novembar 2020. Prijavi dokument
Lipidi su važna gradivna i energetska jedinjenja koja učestvuju u:
• Izgradnji membrana ćelija,
• Stvaranju veza između ćelija,
• Prenosu nervnih impulsa,
• Formiranju energetskih rezervi,
• Zaštiti organizma od mehaničkih povreda i
• Stvaranju termoizolacionog sloja organizma.
•
Ne rastvaraju se u vodi rastvaraju se u nepolarnim rastvarivacima ka osto su etar i hloroform.
Zastitna su komponenta celijskih zidova, bakterija i termonalni su izlolator u potkoznom tkivu.
Dele se na klase:
1.prave masti
2.voskovi
3.fosfolipidi
4.glikolipidi
5.steroidi
Mogu se podeliti na saponifikujuce i nesaponifikujuce.
Saponifikujuci: triacilgliceroli,fosfolipidi, sfingolipidi i voskovi.
Nesaponifikujuci:steroidi
Masne kiseline su sastojci svih slozenih lipida. Mogu biti zasicene (palmitinska i sterainska životinjske masti) i nezasicene (oleinska, linolna).
Holesterol i trigliceridi su dve najpoznatije vrste lipida (masti).
Pospešuju apsorpciju vitamina A, D, E i K te beta karotena. Masti su neophodne našem organizmu jer postoje vitamini koji se ne mogu otopiti u vodi, već jedino u mastima (uljima). Takođe, masti usporavaju probavu što stvara osećaj sitosti.
Ovde spadaju i steroidi (najpoznatiji je holesterol).
Objavio DJOKO MEKLAUD 27. mart 2024.
Objavio nejra.16 27. mart 2024.
Objavio bojana.petr 27. mart 2024.
Komentari
You must be logged in to post a comment.