Odlomak

Evropska unija je danas jedan od najmoćnijih ekonomskih i političkih činilaca na svetu. Od njenog rođenja 9. maja 1950. godine, kada je Šumanov plan bio prihvaćen od strane šest zemalja, pa sve do današnjih dana ona je prošla težak put, mahom ispunjen uspehom.

Tom uspehu su u mnogome doprinela širenja Unije i same nove članice. Do sada je izvršeno šest etapa priključenja novih članova u Evropsku uniju. Ulazak Velike Britanije je predstavljao vraćanje dobrih odnosa koji datiraju iz Drugog svetskog rata. Već u drugom proširenju Grčka je postala prva mediteranska „nova” demokratija koja je postala član EU.

Četvrto proširenje je zaokružilo spisak visokorazvijenih zemalja Evrope koje su članovi Unije. Peto proširenje je do sada bilo najmasovnije, u kome je još deset zemalja postalo deo zejednice. Šesti krug se zbio ove, 2007. godene u kome su naši susedi Rumuni i Bugari ušli u Uniju.

Srbija je u grupi zemalja koje željno iščekuju članstvo u EU. Njen put do toga je ispunjen mnogim preprekama, koje vlasti Srbije više ili manje uspešno rešavaju. Mada po nekim predviđanjima ona može postati deo zajednice u narednih 6-7 godina

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Političke nauke

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari

Click to access the login or register cheese