Odlomak

Dijetetski suplementi su preparati koji dopunjuju normalnu ishranu i predstavljaju koncentrovane, izvore vitamina, minerala i drugih supstanca sa hranljivim i fiziološkim efektima.
Dijetetski suplementi u svom sastavu mogu sadržati različite vitamine, minerale, proteine, masne kiseline, probiotike , koenzim Q-10, aktivne principe izolovane iz biljaka i druge metabolički aktivne supstancije.
Fizička neaktivnost, emocionalni stres, nepravilna i neizbalansirana ishrana, pušenje, kao i konzumacija alkohola faktori su rizika za nastanak hroničnih nezaraznih oboljenja među kojima se najčešće javljaju: hipertenzija, šećerna bolest, koronarna bolest srca, cerebrovaskularne bolesti .Veliki troškovi lečenja i svesnost ljudi da su svakodneno izloženi velikom broju faktora rizika za hronična oboljenja navode ih da se okrenu preventivnim aktivnostima u koje se ubraja i automedikacija , dijetetskim suplementima. Odluku o korišćenju dijetetskih suplemenata korisnici najčešće donose samostalno, pod uticajem informacija iz medija i od prijatelja, bez konsultacija sa lekarom ili farmaceutom ,smatrajući ove preparate potpuno bezbednim i bezopasnim po svoje zdravlje.
Nepravilna i neracionalna upotreba dijetetskih suplemenata kao i moguće interakcije između dijetetskih suplemenata i lekova mogu dovesti do oštećenja zdravlja i brojnih neželjenih reakcija.

 

 

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

  • 30 stranica
  • hemija namirnica sa dijetoterapijom Biljana Ilic
  • Školska godina: Biljana Ilic
  • Seminarski radovi, Skripte, Medicina
  • Srbija,  Beograd,  Visoka medicinska škola strukovnih studija 'Milutin Milanković u Beogradu  

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari

Click to access the login or register cheese