Odlomak

1. UVOD

Čovečanstvo, posebno razvijenijeg dela sveta je poslednjih tri decenije suočeno sa tzv. epidemijom gojaznosti, koja će prema nekim izjavama, savremenog čoveka vratiti u zdravstvenom smislu nekoliko stepenica unazad.

Najučestalije bolesti, savremenog čoveka, povezane sa gojaznošću, kao što su kardiovaskularne, metaboličke, maligne i druge, predstavljaju veliki problem koji ima društveni značaj u najširem smislu (Ivković-Lazar, 2004). Statistički podaci javnih zavoda za zdravlje stanovništva, mnogih razvijenijih zemalja, ukazuju na trend stalnog porasta prekomerno uhranjenih, kao i pridruženog porasta obolevanja i povećane smrtnosti u vezi sa tim (WHO, 2000).

Gojaznost kao izraz prekomernog sadržaja masti u organizmu i masti kao nutrijent ljudskog organizma, predmet su interesovanja, kako stručne javnosti, tako i medija i najšire populacije. Svedoci smo poplave različitih preporuka stručnih i onih drugih, za ishranu, tzv. dijeta, koje imaju za osnovni cilj da zainteresovani smanje sadržaj masti u organizmu.

Povika na masti ide dotle da će nestručne osobe pomisliti da su masti balast za organizam. Istina je naravno da su masti hemijski raznolika jedinjenja, da neke od njih imaju esencijalne funkcije za organizam, da omogućuju funkcionisanje drugih važnih nutrijenata i da su strateški izvor energije za organizam (Thompson i sar., 2011). Stoga, posedovanje znanja o karakteristikama masti, njihovoj funkciji u organizmu, posebno tokom fizičkog rada, uloge u nastanku gojaznosti, ima značaja za racionalan stav prema ovom problemu. Pored toga, promocija zdravlja kada su u pitanju masti zasniva se na dobrom poznavanju njihovog značaja i uloge u organizmu i sticanju dobrih navika u ishrani.
2. PROBLEM, CILJ I ZADACI RADA

Problem ovog rada odnosi se na sistematizaciju masti koje se nalaze u organizmu, odnosno masti koje se unose hranom i definisanje fizioloških funkcija masti i efekata prekomernog sadržaja masti u organizmu.

Cilj rada odnosi se na prikaz postojećih saznanja o metabolizmu masti i definisanje značaja i fizioloških funkcija masti, sa posebnim osvrtom na utilizaciju masti u fizičkom radu. Pored toga, definisan je značaj masti u razvoju gojaznosti.

Zadaci koje je potrebno rešiti i objasniti u radu su:

1) Hemijske i fizičke karakteristike masti značajnih za organizam čoveka

2) Iskorišćavanje masti u organizmu (varenje, apsorpcija, ikorišćavanje u tkivima i skladištenje masti

3) Fiziološke funkcije masti u organizmu

4) Uloga i značaj masti u fizičkom radu

5) Optimalan unos masti

3. METOD RADA

Metod rada sastoji se u analizi informacionih izvora, prvenstveno naučne i stručne literature u cilju predstavljanja dosadašnjih saznanja o principima po kojima se vrši metabolizam masti, kao i naglašavanje značaja masti u ishrani, fizičkom radu i razvoju gojaznosti. Za pretragu naučnih radova i časopisa korišćene su Pub Med i SCIndex internet baze podataka.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Skripte

Komentari