Odlomak

UVOD
Zbog povećanog interesovanja potrošača za bezbednost hrane u Evropi su uvedeni sistemi kvaliteta, kao što su: ISO9001,Hazard Analysis and Critical Control Point (HACCP),
British Retail Consortium(BRC), IFS i EUROGAP. Razvojem sistema kvaliteta u primarnoj poljoprivrednoj i prehrambeno-prerađivačkoj industriji bave se sve zemlje članice Evropske unije (EU), ali sve više i zemlje našeg regiona koje nastoje da postanu članice EU, pošto trgovinski lanci prihvataju standarde kvaliteta koji važe u EU, a sam plasman na njeno tržište nije moguć bezsertifikovane proizvodnje.
Podaci koje objavljuje Svetska zdravstvena organizacija pokazuju da su ekonomski i drugi gubici, koji se mogu pripisati zdravstveno neispravnim prehrambenim proizvodima, ogromni čak i u razvijenim zemljama. Na primer, samo u 2000. godini u SAD zabeleženo je 76.000.000 obolelih od posledica trovanja hranom, od čega je 325.000 ljudi završilo u bolnici, čak 5000 je umrlo, a ekonomska šteta iznosila je 13,2 milijarde dolara. Stanje u nerazvijenim zemljama je, naravno, znatno gore–godišnje u svetu umire 2.100.000 ljudi (uglavnomdece) od dijareje izazvane neispravnom hranom i vodom. Pri tome treba znati da na jedan prijavljeni, dolazi30-100 neprijavljenih slučajeva

 

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Menadžment

Više u Skripte

Komentari