Odlomak

Definicija novca

Novac je kompleksan fenomen, on nije samo ekonomska, vec i pravna, socijalna i psiholoska kategorija. U sustini, moglo bi se reci da novac predstavlja jednu od najvecih kulturnih tekovina covecanstva.
U svojoj dugoj evoluciji, od primitivnog i prostog do savremenog i slozenog oblika, novac je obogacivao svoj sadrzaj, tako da je veoma tesko dati jednu definiciju novca, koja bi precizno izrazila njegovu prirodu i znacenje. Termin “novac” – “money”, potekao je od reci “moneta”, koja je u pocetku oznacavala samo kovani novac koji se izradjivao u Rimskom hramu boginje Junone Monete.
Ekonomska teorija najcesce definise novac funkcijama koje on obavljau privredi. Smatra se da su funkcije sredstva razmene i mere vrednosti osnovne funkcije novca, a da su funkcije sredstva placanja, blada i svetskog novca njegove sekundarne funkcije, koje su izvedene iz osnovnih. Funkcije novca nisu supstanca novca, tj. njegova sustina, vec samo uloge koje novac obavlja u privredi i drustvu.
Jedna od najvaznijih osobina je kupovna snaga. Specificnost novca je u tome sto, u odnosu na druge stvari, novac najbolje oteloveljuje kupovnu moc, jer on poseduje opstu kupovnu moc, na cemu se zasniva i njegova funkcija blaga.
Jedna od najsirihi najboljih definicija novca tvrdi da je novac bilo sta, materijalnog ili nematerijalnog oblika, sto je opste prihvaceno u zamenu za sve ostale robe i usluge, tj. kao protivvrednost za bilo koju transakciju. Samo ono sto je opste prihvaceno u prometu da obavlja funkcije novca moze se smatrati pravim novcem, nezavisno od bilo kakvog regulisanja od strane bilo koje suverene vlasti.
Od pojave novca pa sve do danas, razne stvari su igrale ulogu novca – cak takve za koje nam se cini da imaju veoma malu ili gotovo nikakvu vrednost. Za sve te stvari je karakteristicno da su igrale ulogu novca, u unutrasnjem i medjunarodnom prometu, sve dotle dok su zadrzavale nepromenljivost, stalnost ili stabilnost vrednosti. Znacaj ove definicije novca sastoji se u tome sto ukazuje da je stabilnost vrednosti, vise nego i sama vrednost, sustina novca, tj. fundamentalni kvalitet koji i skoljku, biljku, zivotinju i zlato, bankarski depozit i nacionalnu valutu moze pretvoriti u novac.
Savremene operativne ili empirijske definicije novca polaze od kriterijuma likvidnosti u definisanju novcane mase, tj. novca.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Menadžment

Više u Skripte

Komentari

Click to access the login or register cheese