Odlomak

Zbornik radova Fakulteta tehničkih nauka

SREBRO U OTPADNIM RASTVORIMA GRAFIČKE INDUSTRIJE
Oblast – GRAFIČKO INŽENJERSTVO I DIZAJN
Kratak sadržaj – Rad ukazuje na značaj prisustva i uticaja srebra na grafičko okruženje, obzirom da su prema fizičko – hemijskim karakteristikama srebro i njegova jedinjenja okarakterisani kao opasan otpad.

Ključne reči: srebro, otpadne vode, toksičnost, grafička industrija

 

 

1. UVOD
U opadnim vodama grafičke industrije pojavljuju se teški metali, koji u velikoj meri utiču na zagađenje životne sredine. Jedan od metala koji se javlja u otpadnim vodama grafičke industrije jeste srebro. Spada u grupu vrlo toksičnih i relativno dostupnih metala. Zalihe srebra se iscrpljuju, na primer samo grafička industrija godišnje troši oko 25% srebra, pa je zbog toga srebro relativno skupo. Cilj ovog rada je da ukaže na primenu različitih metoda za odstranjivanje srebra iz otpadnih voda grafičke industrije, kao i metode utvrđivanja nivoa koncentracije srebra u otpadnim rastvorima grafičke industrije. Sam rad, na osnovu eksperimentalnih podataka dobijenih analizom konentracije nivoa srebra metodom ICP – OES u
otpadnim rastvorima grafičke industrije ukazuje na primenu modernih tehnologija, jer se na taj način prisustvo srebra u otpadnim rastvorima svodi na minimum.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Elektrotehnika

Više u Grafički dizajn

Više u Skripte

Komentari

Click to access the login or register cheese