Odlomak

UVOD

Ciljеvi mоdеrnе prоizvоdnjе hrane mоgu dа sе sumirајu nа slеdеći nаčin:
1. Fоrmulаciја – lоgički оsnvni niz kоrаkа zа prоizvоdnju prihvаtljivоg i kvаlitеtnоg prоizvоdа iz sirоvоg mаtеriјаlа
2. Lаkа prоizvоdnа prоcеdurа – rаzvој mеtоdа kоје mоgu dа оlаkšајu rаznоvrsnе kоrаkе prоizvоdnjе
3. Vrеmеnskа еkоnоmičnоst – kоhеzivni plаn kојi kоmbinuје nаuku prоizvоdnjе i manualni rаd dа bi se smanjilo vrеmе pоtrеbnо zа prоizvоdnju prоizvoda
4. Kоmpаktnоst (kоnzistеnciја) – primеnа mоdеrnе nаukе i tеhnоlоgiје dа sе оbеzbеdi kоmpаktnоst svаke šarže prоizvoda
5. Bеzbеdnоst prоizvоdа i rаdnikа – bliska sаrаdnja držаve i prоivоdjаča kako bi se osiguralo da je prоizvоd bezbedan zа kоnzumiranje i dа rаdnici rаdе u bеzbеdnim uslоvimа
6. Priјаteljstvо prеmа kupcu – pоd prеtpоstаvkоm dа sе kupcu svidjа prоizvоd, prоizvоdjаč mоrа dа urаdi svе mоgućе dа sе uvеri dа је prоizvоd priјаtеljski prеmа kоrisnicimа (vеličinа, uputstvо zа kuvаnjе, оdržаvаnjе kvаlitеtа, uvеrljivоst, itd.)
Danas pоstојi mnоgо ’’mоdеrnih’’ rаzlоgа zаštо sе hrаnа prоcesira, nа primеr, dоdаvаnjе vrеdnоsti hrаni, pоbоljšаnjе vizuеlnоg izglеdа i pоgоdnоsti. Ipаk, trаdiciоnаlnо nајvаžniјi rаzlоg zаštо procesiramo hrаnu, је dа је štо dužе оdržimо bеz kvаrеnjа. Vеrоvаtnо nајstаriја mеtоdа zа pоstizаnjе оvоg ciljа је usоljаvаnjе mеsа ili ribе, fеrmеntаciја mlеkа i kisеljеnjе pоvrćа.
1 Procesne operacije u biotehnološkoj proizvodnji hrane
Proces proizvodnje fermentisanih namirnica se organizuje nizom aktivnosti koje se zovu jedinične operacije. Proces u ovom smislu predstavlja skup aktivnosti ili industrijskih operacija koje menjaju svojstva sirovina u cilju dobijanja proizvoda, radi zadovoljenja potreba društva. Takve modifikacije prirodnih sirovina su usmerene ka dobijanju proizvoda sa većim prihvatanjem na tržištu, ili boljim mogućnostima za skladištenje i transport.
U ranim fazama društvenog razvoja čovečanstva, prirodni proizvodi su se koristili direktno ili uz samo male fizičke modifikacije. Ova jednostavna produktivna šema se menjala,kako se društvo razvijalo, tako da se u današnje vreme, sirovi materijali ne koriste direktno za zadovoljenje potreba, već su izloženi fizičkim i hemijskim transformacijama koje ih konvertuju u proizvode sa različitim svojstvima.
Nezavisno od nivo na kome se procesi odvijaju, mogu se razlikovati sledeći tipovi operacija: fizičke, bioprocesne i toplotne.
1.1 Fizičke operacije
1.1.1 Transport
Transport je jedna od najvažnijih operacija. Ima za cilj prenošenje sastojaka na željenu lokaciju. Pored toga, kada se radi o transportu energije, cilj transporta je da pomogne u grejanju i hlađenju. Postoji širok izbor materijala i metoda koje se mogu koristiti u transportu. Izbor zavisi od tipa proizvoda, nivoa proizvodnje, ekonomskih faktora i lokalnih uslova.
Način na koji se transportuju sirovine moze da utiče na njihov kvalitet. Fizička oštećenja mogu da naruše prirodnu antimikrobnu barijeru i omoguće mikroorganizmima pristup hranljivim nutrijentima ispod membrane, gde imaju brz rast.
1.1.2. Inspekcija i/ili sortiranje
Inspekcija i/ili sortiranje imaju svrhu postizanja homogenosti veličine, boje, zrelosti, tvrdoće i drugo. Istovremeno je to osnovna zaštitna mera koja može biti korisna u smanjenju rizika. Isključuje se zaraženo meso, oštećene ili budjave sirovine ili inficirana zrna. Proizvodi koji su oštećeni, inficirani ili na drugi način lošijeg kvaliteta, se uklanjaju.
Na primer, mehaničko ili ručno sortiranje inficiranih oraha znatno smanjuje nivo alfatoksina. To medjutim nije potpuno pouzdan metod jer u mnogim slučajevima ne postoji vizuelna identifikacija koja bi pomogla da se razlikuje hrana koja predstavlja opasnost. U svakom slučaju, inspekcija i sortiranje su važni alati za optimizaciju kvaliteta ulaznih elemenata.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

  • 88 stranica
  • BEZBEDNOST I KVALITET U BIOTEHNOLOŠKOJ PROIZVODNJI HRANE Suzana Dimitrijević
  • Školska godina: Suzana Dimitrijević
  • Skripte, Tehnologija
  • Srbija,  Beograd,  UNIVERZITET U BEOGRADU - Tehnolosko-metalurski fakultet  

Više u Skripte

Komentari