Odlomak

1.Evolucija kolonijalnih odnosa u medjunarodnoj podeli rada
Sistem medjunarodnih ekonomskih odnosa zasnovan na medjunarodnoj podeli rada vuce svoje poreklo jos iz doba kolonijalizma, odrazava interese vladajucih ekonomskih snaga u svetskoj privredi. U okvirima takvog sistema razvijene zemlje su ostvarile nakon Drugog svetskog rata relativno visoke stope rasta privrede i prosirenje spoljne trgovine. Zemlje u razvoju su vise zaostajele u svom razvoju.Sredinom ’70-ih godina 20.v. prosecan bruto nacionalni proizvod po stanovniku u razvijenim zemljama iznosio je oko 6400 a u zamljama u razvoju oko 540 americkih dolara tj.srazmera je 12:1. U razvijenim zemljama je zivelo oko 20% svetskog stanovnistva sa oko 2/3 svetskog bruto nacionalnog proizvoda, a u zemljama u razvoju je zivelo oko 70% svetskog stanovnistva sa oko 15% svetskog bruto nacionalnog proizvoda.Krajem ’90-ih godina 20. veka prosecan bruto nacionalni proizvod po stanovniku je iznosio oko 23500 u razvijenim zemljama, a u zemljama u razvoju oko 1100 USD tj. u srazmeri 21:1. Uprivrednoj istoriji je zabelezeno da je u Velikoj Britaniji kada je zapocela svoj “veliki” privredni skok bilo potrebno 58 godina da udvostruci dohodak po stanovniku , SAD 47, Japanu 34 godine.
Ostvarena vrednost svetskog izvoza je 1996. god. iznosila oko 5245 milijarde USD, a pocetkom 21.v. oko 6123200 milijardi USD. Izvoz razvijenih zemalja uglavnom je opredeljen na trzista razvijenih zemalja. Preko ¾ izvoza razvijenih zemalja razvijenih zemalja ostvaruje se na trzista razvijenih zemalja pri cemu preko 2/3 izvoza cine industrijski proizvodi. Zemlje u razvoju u svetskoj trgovini ucestvuju sa tradicionalnom strukturom: primarni proizvodi i proizvodi nizeg stepena obrade.Postojeci sistemi ekonomskih odnosa u svetu ne obezbedjuju uslove siromasnim i nerazvijenim zemljama da povecaju svoje ucesce u svetskom nacionalnom dohotku i smanje jaz u privrednom razvoju izmedju njih i razvijenih zemalja.

 

 
2. Globalni odnosi u svetskoj privredi i medjunarodnoj trgovini
Termin globalizacija poceo se intenzivnije koristiti u drugoj polovini ’80-ih godina 20.v. u vezi sa ogromnim talasom inostranih direktnih investicija od strane multinacionalnih kompanija. U drugoj polovini 20.v. nove tehnologije ubrzale su proces integracije rada i kapitala, koncentraciju proizvodnje i ukljucivanje velikog broja zemalja u medjunarodne regionalne integracije.Globalizacija je postala odredjujuci proces sadasnje etape u razvoju medjunarodnih politickih i ekonomskih odnosa u svetu. Najvazniji aspekti ekonomske liberalizacije su:

  • smanjenje i ukidanje nacionalnih barijera,
  • medjunarodno sirenje trgovine,finansijske i proizvodne aktivnosti i jacanje moci multinacionalnih kompanija i medjunarodnih finansijskih institucija u ovim procesima.
  • “globalizacija” nacionalnih politika i mehanizama kreiranja nacionalne politike…

 

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Ekonomija

Više u Skripte

Komentari