Odlomak

Uvodne napomene

Grafički dizajn, odnosno projektiranje grafičkog proizvoda najuže je povezan sa dobrim poznavannjem grafičkih materijala u širem smislu i tehnikama tiska, klasičnih i digitalnih. Brzi razvoj strojeva i opreme te napredak u tehnologiji tiska, kao i sve više boljih i raznovrsnijih tiskovnih podloga i grafičkih boja, zahtjeva od dizajnera dobro poznavanje te problematike iz svih njenih aspekata. Prvi dio udžbenika obrađuje osnovne tiskovne podloge koju zovemo papiri i polukartoni, kartoni i ljepenke. Drugi dio obrađuje osnove grafičkih boja.
Ovaj kratki udžbenik je namjenjen studentima Vizualnih komunikacija, Informatičkog dizajna i svima koji se bave dizajnom i projektiranjem grafičkih proizvoda.

 

 
GRAFIČKI MATERIJALI – PAPIR

Grafički materijali, kao i svi materijali u fazi izrade proizvoda, dijele se u dvije osnovne skupine:
1. osnovni materijali
2. pomoćni materijali
1.1.Osnovni materijali u grafičkoj proizvodnji su: papiri, polukartoni, kartoni, ljepenke, val. ljepenke, laminati i različite folije. Zajedničkim imenom zovemo ih Tiskovne podloge. U ovu grupu svrstavamo i grafičke boje, grafičke lakove, tonere (praškasti, tekući).
2.1. Pomoćni materijali: žice, klameri, gaza, vrpce, konci, sušila, razređivači, ulja, razna otapala, maziva, odpjenjivači, parfemi i slično.

Postoji najuža veza između Grafčkog proizvoda kao finalnog produkta s jedne strane i dizajna, te materijala, tehnike tiska i cijene sa druge strane.

Potrošnja papira ukupno, odnosno kartonske ambalaže, može biti i jedan od pokazatelja gospodarskih kretanja i razvijenosti neke zemlje. To se može prikazati jednostavnim konstatacijama i formulama:
– Ako je rast proizvodnje ambalaže i potrošnje papira veći od rasta industrijske proizvodnje, smatra se da je zemlja u gospodarskom rastu.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Grafičko inženjerstvo

Više u Skripte

Komentari