Odlomak

Predgovor

ISO (Međunarodna organizacija za standardizaciju) je svetska federacija nacionalnih institucija za standardizaciju (članica ISO). Rad na pripremanju međunarodnih standarda odvija se kroz tehničke komitete ISO. Svaka članica ISO, kada je zainteresovana za predmet rada nekog od osnovanih tehničkih komiteta ima pravo da delegira svoje predstavnike u taj komitet. Međunarodne organizacije, vladine i nevladine, koje su u vezi sa ISO, takođe učestvuju u radu. ISO usko sarađuje sa Međunarodnom elektrotehničkom komisijom (IEC) u vezi sa svim pitanjima standardizacije u oblasti elektrotehnike.

Međunarodni standardi izrađuju se u skladu sa pravilima sadrûanim u ISO/IEC Direktivama, Deo 2.

Osnovni zadatak tehničkih komiteta je priprema međunarodnih standarda.

Nacrt međunarodnog standarda koji usvoji tehnički komitet öalje se članicama ISO radi glasanje. Da bi međunarodni standard bio usvojen, potrebno je da ga glasanjem odobri najmanje 75 % članica.

Skreće se paûnja na mogućnost da neki od elemenata ovog međunarodnog standarda mogu biti predmet prava intelektualne svojine. ISO ne snosi odgovornost za identifikovanje bilo kojeg ili svih takvih prava.

Međunarodni standard ISO 9000 pripremio je Tehnički komitet ISO/TC 176, Menadûment kvalitetom i obezbeđenje kvaliteta, Potkomitet SC 1, Pojmovi i terminologija.

Ovim trećim izdanjem stavlja se van snage i zamenjuje drugo izdanje (ISO 9000:2000). Ono obuhvata i promene prihvaćene u nacrtu amandmana ISO/DAM 9000:2004.

Prilog A sadrûi dijagrame pojmova, koji grafički predstavljaju odnose termina u specifičnim oblastima pojmova koji se odnose na sisteme menadûmenta kvalitetom.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Ostalo

Više u Skripte

Komentari