studenti
Mesto za uspešne studente

Trgovinsko pravo – skripta

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)

Termin privredno pravo dugo je bio dominantan u našoj pravnoj teoriji za označavanje ove grane prava. Protiv prihvatanja termina privr. pravo postoje različiti razlozi, pre svega zato što se ovim izrazom označava grana prava čiji je predmet znatno uži od predmeta koji pokriva ova grana prava. Ovaj izraz upućuje na vezu države i privrednih subjekata i sl. Na osnovi kritike termina privr. pravo predlagano je da se vrati termin trgovačko ili trgovinsko pravo. Ni jedan ni drugi, međutim, nisu prihvaćeni: prvi zbog činjenice da bavljenje trgovinom više nije staleško pravo trgovaca, upotreba ovog termina pretpostavlja prihvatanje subjektivnog sitema određivanja pojma ugovora u privredi, što je danas kao čist model u osnovi napušteno. Protiv upotrebe termina trgovinsko pravo više ne stoje razlozi različitosti privrednih subjekata – trgovaca, koji su postojali u našoj dosadašnjoj privrednopravnoj praksi, u odnosu na praksu tržišnih zemalja, ali protiv upotrebe ovog termina govori uskost poimanja termina trgovina u zakonodavstvu i poslovnoj praksi. U tržišnim zemljama, trgovina, u smislu trgov. prava, predstavlja znatno širi pojam od trgovine u ekonomskom smislu, jer se pod njom podrazumeva i industrijska, transportna, bankarska i dr. privredne delatnosti, kao i ekstraktivna industrija (rudarstvo, poljoprivreda, ribarstvo). Ipak činjenica da pravo privr. društava (kompanijsko pravo) postaje samostalna naučna disciplina, otpadaju razlozi za upotrebu termina poslovno pravo, pa ostaje kao najprikladniji izraz trgovinsko pravo.
Predmet trgov. prava je dosta širok, pa postoji tendencija njegovog daljeg širenja u smislu stvaranja jednog poslovnog prava.

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

2 Komentara

  1. Htjela sam da skinem ovaj dokument. Medjutim meni su se krediti sa sajta makli ,onoliko koliko je trebalo za ovu skriptu ,alii se dokument nije sacuvao.

  2. Poštovana,

    Pošaljite nam ejl na info@studenti sa Vasim korisnickim imenom, i tačnim linkom ka radu kako bi Vam poslali rda ili refundirali kredit.

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.