Odlomak

Sastav i hranljiva vrednost hrane

Ishrana-predstavlja koordinisan redosled fizičko-hem.fizioloških aktivnosti u toku kojih se sastojci hrane pretvaraju u sastojke živ.tela i služe za održavanje zivota, zdravlja i produktivnosti životinje.Živozinjsko telo i biljke sadrže uglavnom ista jedinjenja (voda,masti,proteini,uglj. hidrati,min.mat. itd.)ali je razlika u %učešću u strukturi(biljke sadrže celulozu, a životinje ne)
Bioloski vazni i prateći sastolci tela i hrane:
a)sastojci izvori energije-ugljeni hidrati,masti,višak proteina,organske kis.,alkohol itd.
b)Strukturni sastojci:
-gradivni sastojci-organski deo (esencijalne neesencijalne A.K. , lipidi, esencijalne masne kis.)
-neorganski deo(H2O,Ca,P,Mg,Na,Cl.Fe,J)

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

  • 92 stranica
  • Ishrana biljaka i životinja -
  • Školska godina: -
  • Skripte, Agronomija
  • Srbija,  Novi Sad,  Poljoprivredni fakultet, Novi Sad  

Više u Agronomija

Više u Skripte

Komentari