studenti
Mesto za uspešne studente

Istrazno busenje

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (2 votes cast)

Istražno bušenje

Bušenje je danas sasvim sigurno najzastupljeniji tehnološki postupak kod eksploatacije i kod istraživanja ležišta mineralnih sirovina. Osim toga bušenje stenskog masiva se izvodi i u svrhu raznih drugih geoloških istraživanja, gradnje u stenskom masivu i na površini zemlje kao i za brojne druge vojne i civilne potrebe. Raznovrsnost namena i zahteva podrazumeva i bogatstvo tehnoloških postupaka i opreme. U ovoj knjizi, pisanoj da bude univerzitetski uxbenik studentima rudarstva i geologije akcenat je na istražnom bušenju sa jezgrovanjem. Naime knjiga je pisana za studente geologije Smera za istraživanje ležišta mineralnih sirovina za predmet Istražno bušenje i za studente rudarstva za predmet Istražni radovi sa dubinskim bušenjem. Nadamo se da }e knjiga korisno poslužiti i studentima drugih obrazovnih profila koji slušaju sli~ne kurseve bušenja, tim pre što je literatura iz ove oblasti krajnje deficitarna. U pisanju ovog uxbenika razume se, koristili smo postoje}e knjige iz ove oblasti, neke poznate priru~nike i kataloge, uglavnom dva poznata svetska proizvo|a~a opreme i pribora za bušenje: Craelius Atlas Copco i Boart Longyear. Zahvaljujemo se predstavnicima ovih firmi u Beogradu koji su nam stavili na raspolaganje najnoviji kataloški materijal.
Tako|e se zahvaljujemo recenzentima dr Borivoju Aleksi}u red. prof. u penziji i dr Vojinu ^okorilu vanr. prof. na pažljivom pregledu teksta, korisnim savetima i predlozima.
Pri pisanju smo se trudili da ne pravimo greške koje smo uo~ili kod drugih autora i da knjiga ukaže na ciljeve, metode, mogu}nosti i zahteve istražnog bušenja. Bi}emo zahvalni svima koji nam ukažu na propuste koje smo napravili da bi slede}e izdanje ovog uxbenika bilo bolje.

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ključne reči Ključne reči: , ,

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.