Proizvodnja biljaka u zaštićenom prostoru
Objavio DJOKO MEKLAUD 27. mart 2024.
Objavio studenti.rs 04. februar 2020. Prijavi dokument
U biološki vredne materije u povrću spadaju materije koje nemaju energetsku vrednost ili gradivnu ulogu u organizmu čoveka, ali bitno utiču na fi ziološko biohemijske procese, promet energije i materija u organizmu. Mnoge od ovih materija deluju stimulativno na organe za varenje, zbog čega značajno doprinose boljem i potpunijem iskorišćavanju (varenju) hrane. U grupu biološki vrednih materija spadaju vitamini, mineralne materije, specifi čna eterična ulja, organske kiseline (dijetetički delujuće materije), celuloza, hemiceluloza, hormoni, enzimi i fi toncidi. Nesumljivo da je reč o izuzetno korisnim materijama bez kojih ljudski organizam ne bi mogao normalno da funkcioniše.
Vitamini Vitamini se u životnim namirnicama nalaze u vrlo malim količinama. Nedostatak vitamina dovodi do poremećaja u ljudskom organizmu. Takvi poremećaji nazivaju se avitaminozama.
Objavio DJOKO MEKLAUD 27. mart 2024.
Objavio AleksaJocicc 13. mart 2024.
Objavio MilaSibul 25. novembar 2023.
Objavio ghhjhghjghjgjh 18. april 2024.
Objavio ghhjhghjghjgjh 18. april 2024.
Objavio ghhjhghjghjgjh 18. april 2024.
Komentari
You must be logged in to post a comment.