Odlomak

U biološki vredne materije u povrću spadaju materije koje nemaju energetsku vrednost ili gradivnu ulogu u organizmu čoveka, ali bitno utiču na fi ziološko biohemijske procese, promet energije i materija u organizmu. Mnoge od ovih materija deluju stimulativno na organe za varenje, zbog čega značajno doprinose boljem i potpunijem iskorišćavanju (varenju) hrane. U grupu biološki vrednih materija spadaju vitamini, mineralne materije, specifi čna eterična ulja, organske kiseline (dijetetički delujuće materije), celuloza, hemiceluloza, hormoni, enzimi i fi toncidi. Nesumljivo da je reč o izuzetno korisnim materijama bez kojih ljudski organizam ne bi mogao normalno da funkcioniše.
Vitamini Vitamini se u životnim namirnicama nalaze u vrlo malim količinama. Nedostatak vitamina dovodi do poremećaja u ljudskom organizmu. Takvi poremećaji nazivaju se avitaminozama.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

  • 325 stranica
  • fiziologija -
  • Školska godina: -
  • Skripte, Agronomija
  • Srbija,  Novi Sad,  Poljoprivredni fakultet, Novi Sad  

Više u Agronomija

Više u Skripte

Komentari