Odlomak

Istorijski

  • Zabeležene su brojna oboljenja ljudi nastala posle konzumiranja kontaminirane hrane i vode.
  • Smanjenju pojave alimentarnih oboljenja doprineli su:
  • Prerada i dezinfekcija vode, pravilno
  • uklanjanje otpada.
  • Pranje i dezinfekcija ruku.
  • Pasterizacija mleka 1908. g.
  • Rashladni uređaji u domaćinstvu 1913.g.

 

 

 
Trovanja hranom (bolesti prenosive hranom)

  • Normalno se povezuju sa simptomima kao što su dijareja i povraćanje;
  • Mogu takođe da budu uključeni glavobolja, stomačni grčevi i groznica;
  • Najveći broj trovanja hranom je izazvan bakterijama ili njihovim toksinima.
  • Drugi uzroci trovanja hranom mogu da budu mikotoksini.

 

 

 
Alimentarna oboljenja (bolesti prenosive hranom)

  • Procenjuje se da ima 250 uzročnika alimentarnih oboljenja.

Alimentarno oboljenje

  • 2 ili više slučajeva istih oboljenja nastalih kao posledica konzumiranja hrane.
  • Najčešći uzročnici bolesti su bakterije.
  • Takođe bolesti prenosive hranom mogu da izazovu virusi, paraziti, prirodne i sintetisane hemijske materije, kao i toksini mikroorganizama.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Skripte

Komentari